niedziela, 14 września 2014

Czekoladowe naleśniki z orzechami i bananami

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, idealne na śniadanie, które z pewnością urozmaici Wasz poranek!
Potrzebujemy:
* NA CIASTO:
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżki roztopionego masła
- szczypta cynamonu
* DO NADZIENIA:
- 150 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 banany
- pół tabliczki mlecznej bądź gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
-Połam na kawałki czekoladę i rozpuść ją w misce w kąpieli wodnej. 
- Jajka, mąkę, mleko, kakao, cukier, masło i cynamon wymieszaj razem w misce do uzyskania płynnej konsystencji
- Następnie roztopioną czekoladę dodaj do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj
- Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni; ciasto te bardzo szybko się zarumienia, więc uważaj, aby go nie przypalić! 
Aby przygotować nadzienie należy:
- zmiksować orzechy blenderem bądź w robocie kuchennym ( jeżeli chcemy uzyskać masło orzechowe musimy blendować je około 10 min, a jeżeli chcemy mieć po prostu mocno rozdrobnione orzechy to wystarczą zaledwie 4 min)
- rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
- banany pokroić w plasterki
Gotowe naleśniki  posmaruj masłem/ posyp orzechami, poukładaj na nich plasterki bananów, złóż na pół i polej czekoladą.
Smacznego! :))
~ G.

~